Adaktusson KU-anmäler Margot Wallström. Foto: Viktor Nordenskiöld/Freetown

Adaktusson KU-anmäler Wallström

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) KU-anmäls för ett uttalande om Storbritannien och brexit. Lars Adaktusson (KD) vill att KU granskar om Wallström brustit i sin roll som utrikesminister.

Anmälan till riksdagens konstitutionsutskott handlar om vad Wallström sade på en konferens i Helsingfors i förra veckan. Hon ska enligt anmälan ha kallat beslutet att lämna EU för ”ett historiskt misstag” och sagt att det beror på ”dåligt politiskt ledarskap som pågått länge i Storbritannien.”

”Jag kan inte förlåta dem för detta”, ska Wallström också ha sagt.

Skada relationerna mellan länderna

Lars Adaktusson anser att utrikesministern har kritiserat ett demokratiskt fattat beslut och därmed riskerar att skada relationerna mellan Sverige och Storbritannien.

– Det är ett uttalande som är väldigt dåligt tajmat med tanke på hur situationen är kring brexit, med en komplicerad situation när de framtida relationerna till Storbritannien ska formas, säger Lars Adaktusson; KD:s utrikespolitiska talesperson, till TT.

– Det ligger i utrikesministerns uppdrag att inte uttrycka sig så att det stör relationerna till andra länder eller kan misstolkas, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.