Aerodynamik i fokus

Uppdaterad
Publicerad

För sjätte året i rad har ingenjörsstudenter vid Karlstads universitet byggt en racingbil.

Under tisdagen visades ingenjörsstudenternas nybyggda bil upp. 32 studenter har varit med i projektet som är en del i en internationell ingenjörstävling.

I början av juli åker teamet till legendariska Silverstonebanan i England, då gör 130 universitet upp om vem som byggt den bästa bilen.

Aerodynamisk och lätt

CRR 13 är en ensitsig racingbil som studenterna byggt på sin fritid.

– Det speciella är att den är byggd enbart av studenter där vi inte är tillåtna att få lösnoingar utifrån utan måste använda oss av det vi lär oss i skolan, säger Niklas Stenkvist, projektledare.

– Årets version har fokus på aerodynamik och är utrustad med vinge både fram och bak, berättar Christian Lidén, gruppledare för marknadsgruppen i Clear River Racing.

För att minska bilens vikt har den integrerat navsystem och 10 tumsfälgar. Bilbygget sker varje år i projektform och finansieringen får studenterna fixa på egen hand.

– 70 företag har sponsrat årets projekt med pengar och material till ett värde av 1,1 miljoner kronor, berättar Christian Lidén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer