Medlemmar i den afghanska kvinnoorkestern Zohra Orchestra Foto: SVT

Afghansk kvinnoorkester på besök i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm, Göteborg... och Arvika... Under måndagen hölls en ovanlig konsert på Musikhögskolan Ingesund i Arvika då den afghanska kvinnoorkestern Zohra Orchestra kom för att musicera tillsammans med skolans elever.

Orkestern leds av 22-åriga Negil Khpalwak som trots protester från släkten vigt sitt liv åt musiken.

– Först var de väldigt negativa, många både i min och andras familjer tyckte inte om musik och försökte stoppa oss, men vi fortsatte kämpa för vår rätt att musicera, och nu när de sett våra konserter har de ändrat sig, säger Negil Khpalwak.

Första kvinnliga orkestern

Konserten i Arvika är en av endast tre i Sverige. Under eftermiddagen repeterade de 22 unga afghanska kvinnorna i Zohra Orchestra tillsammans med Ingesundselever.

– Vi är den första kvinnliga orkestern i Afghanistan, och att få möjlighet att visa världen den afghanska musiken och kulturen är det bästa med att vara med här, säger 16-åriga Maram Ataee som varit med i orkestern i två år.

Grundad av polarpristagare

Grundaren av orkestern, och förra årets polarpristagare Ahmad Sarvast är stolt över vad orkestern gjort för kulturen i Afghanistan. Men nu har han större drömmar än så.

– Jag skulle vilja att alla afghanska barn ska få tillgång till musikundervisning och att alla afghanska familjer ska vilja att deras barn musicerar, säger Ahmad Sarvast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer