Anders Ahl var i dag med på det sista mötet med landstingsfullmäktige. Efter att ha blivit utesluten ur Sverigedemokraterna kommer han nu fortsätta som politisk vilde i Hammaröpolitiken. Foto: SVT

Ahl blir politisk vilde på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har tre mandat i Hammarö kommunfullmäktige, varav Anders Ahl blivit invald på ett, och beroende på hur de andra två kommer att rösta kan han bli tungan på vågen i lokalpolitiken.

– Jag söker dialog med bägge blocken, säger Ahl.

Anders Ahl har suttit i kommunfullmäktige i Hammarö sedan 2006 för Sverigedemokraterna. Nu är han utesluten ur partiet.

– Jag känner att jag inte vill vara kvar så det är mer glädje än sorg. Halleluja nu är det över, säger han.

”Sitt kvar”

Uteslutningen innebär att han startar ett nytt politiskt liv som vilde på Hammarö.

– Före detta partikamrater har sagt att jag måste sitta kvar, sympatisörer och vänner och även folk från andra partier har pekat med hela handen och sagt: ”Du ska sitta kvar.” Jag lägger mycket motioner, jag för dialog och de vet inte vad de får om jag försvinner, säger han.

Den nya politiska konstellationen Hammarösamverkan med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet har 15 av de 31 mandaten i fullmäktige och behöver stöd från andra partier för att få igenom sin politik.

Dialog med båda blocken

Sverigedemokraterna har tre mandat, varav ett är Ahls, och beroende på hur övriga Sverigedemokrater röster kan han bli tungan på vågen.

– Jag söker dialog med bägge blocken för att hitta lösningar istället för att hålla bort andra partier: Det är det, det måste handla om. Alla mandat är personliga så oavsett om det står SD eller inte så är vi samma personer.

Förutom kommunfullmäktige på Hammarö behåller han även sina uppdrag inom kyrkopolitiken i Karlstads stift och Hammarö församling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.