Stefan Wessberg, åklagare vid Värmlands tingsrätt. Foto: SVT

Åklagare vill se lagändring vid överklagan till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Om en dömd överklagar sin tingsrättsdom till hovrätten har personen enligt lagen rätt att dra tillbaka sin den även efter att rättegången hållits, ända fram tills dess att domen offentliggörs. Det här betyder att många rättegångar i hovrätten inte leder till något. Stefan Wessberg anser att lagen är allt för generös och föreslår därför en lagförändring till Riksåklagaren (RÅ).

Om åklagaren har gjort en så kallad anslutningsöverklagan riskerar den dömde nämligen att få ett högre straff av hovrätten. Drar personen tillbaka sin överklagan så gäller istället tingsrättens dom. Det här betyder att många rättegångar i hovrätten inte leder till något.

– Jag hade ett fall nyligen där man drog tillbaka överklagan några minuter innan rättegången skulle avslutas och då hade vi hållit på i flera dagar. Det kostar skattebetalarna fruktansvärda pengar, säger Stefan Wessberg. Nu vill han ändra lagen så att dömda inte får dra tillbaka sin överklagan när rättegången väl har börjat.

Stefan Wessberg lagändring innebär att dömda inte får dra tillbaka sin överklagan när rättegången väl har börjat. I klippet berättar han om ett fall som pågick i flera dagar.

– Folk har rest till Göteborg, bott på hotell. Det kostar skattebetalarna fruktansvärda pengar, säger Stefan Wessberg.

Vill tillåta undantag

Stefan Wessberg motiverar sitt förslag med att förhandlingarna i hovrätten ofta är en direkt kopia av tingsrätten. Han menar att det är ovanligt att det tillkommer ny bevisning eller nya vittnen i hovrätten, men när så är fallet anser han att man ska få göra undantag.

Är det inte viktigt att dömda får gå igenom en rättegång i hovrätten om de vill?

– De har har tre veckor på sig att överklaga så de har haft god tid på sig att fundera innan tycker jag.

Advokat håller inte med

Förslaget välkomnas inte av Karlstad-advokaten Anders Olsson. Han menar att det är ogenomtänkt.

– Under hovrättsförhandlingen så går man ju igenom allt bevismaterial igen och när man sitter i hovrätten kan man få en helt annan uppfattning om vad det handlar om och det är skälet till att man återkallar ett överklagande.

Advokaten Anders Olsson. Foto: SVT

Så vad tänker du om att Stefan Wessberg vill ändra på det?

– Som Stefan Wessberg anför det så är det för att åklageriet och hovrätten ska spara pengar, men man ska också ta hänsyn till den enskilda personen som har dömts då till ett längre fängelsestraff och väga detta mot varandra, vad är samhällsvinsten?  

Så fungerar anslutningsöverklagande

  • Efter en brottmålsdom i tingsrätten har den tilltalade tre veckor på sig att överklaga till hovrätten.
  • Om ingen annan överklagar kan den tilltalade inte dömas till ett strängare straff och har därmed inget att förlora på sin överklagan.
  • Om åklagaren gör en så kallad anslutningsöverklagan kan hovrätten skärpa straffet.
  • Den tilltalade har möjlighet att återkalla sin överklagan ända fram tills dom meddelas och då faller även åklagarens anslutningsöverklagan och domen från tingsrätten gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.