Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Eriksson Rehnberg, utredare på bedrägerisektionen i polisregion Bergslagen, berättar att vishingbedragare främst siktar in sig på äldre personer. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Äldre särskilt utsatta när telefonbedrägerier ökar i Värmland

Publicerad

Hittills i år har 60 misstänkta fall av telefonbedrägeri, så kallad vishing, anmälts i Värmland. Siffrorna kan jämföras med 42 ärenden för hela 2020.

– Just vishing, alltså telefonbedrägerier, riktas mot äldre som inte är insatta i den digitala tekniken, säger Matilda Eriksson Rehnberg, bedrägeriutredare på polisregion Bergslagen.

Vishing handlar om personer som lurats att logga in på sin bank, lämnat ut koder eller kortuppgifter via telefon och är en av de bedrägerivarianter där brottsvinsterna ökat mest. Mellan 2021 och 2022 ökade vinsterna med 83 procent för hela riket, enligt en rapport från polisen.

Bedrägeriförsöken utförs sällan av en ensam person, utan är snarare en del av en längre kedja. Oftast bestående av en hjärna bakom allt, underhuggare som ringer bedrägerisamtalen och så personer som tvättar pengarna som samlas in.

– De som tvättar pengarna är lättare att lagföra. Desto svårare är det med de andra inblandade, säger Matilda Eriksson Rehnberg.

Hör henne berätta mer om vishing i klippet ovan

Metoderna ändras över tid

Andra typer av bedrägerier på framfart sker via sms, där mottagaren uppmanas att trycka på en länk för att exempelvis uppdatera sitt bank-ID.

– Det kan vara så avancerat att man kommer till en hemsida som ser exakt ut som bankens hemsida, men där man istället skapar ett nytt bank-ID på bedragarens telefon, säger Matilda Eriksson Rehnberg.

Andra vanliga bedrägerier är annonsbedrägerier och nu, på senare tid, investeringsbedrägerier med bitcoin.

– Överlag gäller det att vara kritisk. Låter det för bra för att vara sant så är det ofta det.

För hela polisregion Bergslagen finns det 234 anmälda ärenden hittills i år jämfört med 168 ärenden 2020.

Så skyddar du dig mot vishing

Lägg på luren

Om du blir osäker ska du avsluta samtalet. Oavsett om personen säger sig vara en släkting, från banken ett företag eller en myndighet.

Logga inte in

Lämna inte ut koder från bankdosa eller till betalkort och logga inte in på bank-id på uppmaning av någon annan.

Lita inte på den som ringer

Den som ringer kan verka trovärdig. Bedragaren kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller att anhörig har råkat illa ut– lita inte på personen även om den har personlig information om dig.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.