Det var mannen själv som uppmärksammade personalen på viktnedgången

Äldre man som dog var undernärd

Uppdaterad
Publicerad

Hammarö kommun lex Maria-anmäler att en patient på ett äldreboende drabbades av undernäring.

Det var mannen själv som uppmärksammade personalen på viktnedgången, enligt anmälan som har gjort till IVO. Inspektionen för vård och omsorg. Han avled senare på sjukhus i Karlstad.

– Vi har ingen kännedom om viktnedgången har påverkat förloppet, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska Alexandra Strandberg till Nyhetsbyrån Siren.

Mannen hade en komplex sjukdomsbild som tog mycket av personalens fokus, berättar Alexandra Strandberg. Hon känner inte till om Centralsjukhuset i Karlstad har gjort någon obduktion.

– Han kördes till sjukhus av andra medicinska anledningar än viktnedgången, säger Alexandra Strandberg till Nyhetsbyrån Siren.

Varken legitimerad och olegitimerad personal på boendet följde rutinerna för viktkontroll under tre månader. Enligt anmälan fick mannen på grund av detta tillföras näring med PEG-kateter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.