Arkivbild från en tidigare algblomning i Sundstatjärn. Foto: Karlstads kommun

Algblomning i Sundstatjärn

Publicerad

Undvik bad i Sundstatjärn! Varningen kommer från Karlstads kommun, som har upptäckt att tjärnet har drabbats av algblomning.

– I nuläget avråder vi från bad. Man bör vara särskilt försiktig med att låta barn och hundar bada, säger Elin Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Algvatten som sväljs kan leda till illamående, kräkningar och diarré. Symptomen uppträder några timmar efter badet och varar i något eller några dygn.

Alla badplatser testas

Vid kommunens badplatser tas regelbundet vattenprover för att bedöma vattnets kvalitet. Mängden alger kan förändras snabbt, därför görs provtagning sällan, utan bedömningen görs utifrån vad som kan ses med blotta ögat. För att vara på säkra sidan bör man därför låta bli att bada när vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.