Marita Tauni och Kåre Knutsen har Sveriges största besättning av Walliska svartnosfår. Foto: SVT

”Alla blir fårälskade”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största, och Värmlands enda, besättning av Walliska svartnosfår finns hos Marita Tauni och Kåre Knutsen i Väse utanför Karlstad. Djuren gör succé på internet eftersom de är så otroligt söta.

Efterfrågan på djuren är stor både i Sverige och utomlands, men paret måste vänta i två år innan de får sälja djuren på grund av EU:s regelverk.

Precis som så många andra fick Marita Tauni en sötchock av att se klipp med de Walliska svartnosfåren på Internet och hon föll direkt.

– Det var fantastiskt söta djur. Jag har aldrig sett så fina.

14 får har blivit 210

Marita är veterinär och hennes man är heltidsbonde. För fem år sedan köpte paret 14 svartnosfår från Tyskland och tanken var att ha runt 40 djur på gården för avel. Men, EU:s regelverk mot virussjukdomen screipie satte djuren i karantän i hela sju år. Trots att de nu är bevisat friska måste de vänta två år till innan de får sälja de eftertraktade djuren.

– Det är bara en pappersgrej. De är friska men det ska enligt EU gå sju år innan man får friskförklara den här besättningen, säger en något uppgiven Marita Tauni.

Paret har satsat runt 2,5 miljoner kronor på djuren och besättningen har nu vuxit till 150 vuxna djur och 60 lamm vilket gör den till den näst största i världen. I takt med besättningen växer även Maritas drömmar.

– Det skulle vara jätteroligt om man kunde skapa ett centrum för får och hantverk här på gården.

En svartnostacka med sitt lilla lamm. Foto: SVT

Ett alternativ till robotgräsklippare

De Walliska svarnosfåren är framavlade i en dal i Schweiz för sin ull och sitt kött, men fungerar även utmärkt som sällskapsdjur tycker Marita Tauni.

– De vill ha mänskligt sällskap och vill inte bara gå i en hage. De kräver också lite mer än vanliga får. Man måste klippa klövarna och se över hornen och ullen behöver klippas två gånger om året.

Svartnosfåren utmärker sig genom sitt lugna temperament och skulle egentligen inte behöva stängsel, om man ska tro Marita.

– De är inte det minsta rymningsbenägna.

Sedan fåren kom in i Marita och Kåres liv har de fått en mängd nya kontakter, inte minst internationellt och just nu finns en stor marknad och ett stort intresse för fåren.

– De är unika och alla som kommer hit blir helt fårälskade, säger Marita Tauni och myser med lammungen hon håller i famnen. Hon tillägger:

– Varför skaffa robotgräsklippare när det finns svartnosfår?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.