Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Behovet av kvinnorjourer är lika stort nu som för 40 år sedan, menar Gunsan Lundqvist Karlsson som är verksamhetschef på Alla Kvinnors Hus. Foto: SVT

Alla Kvinnors Hus fyller 40 år – hotas av ny lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen firade Alla Kvinnors Hus i Karlstad sitt 40-årsjubileum med öppet hus. Samtidigt finns en oro för en ny lagändring som innebär tillståndsplikt för alla skyddade boenden.

Lagändringen är en strategi för att stoppa oseriösa vinstdrivande boenden, men de ideella boendena riskerar att behöva lägga ned till följd av krav på anställda dygnet runt.

– Regleringen i sig är väldigt bra, vi har mängder med privata aktörer som driver skyddade boenden idag helt oreglerat. Men tillståndsplikten som är på gång kommer vara förödande för oss som ideell kvinnorjour. Det kommer ställa krav på oss som vi aldrig kan uppnå, säger Alla Kvinnors Hus verksamhetschef Gunsan Lundqvist Karlsson.

Länk mellanmyndigheter och kvinnor

Sedan 1982 har Alla Kvinnors Hus i Karlstad varit en länk mellan myndigheter och våldsutsatta kvinnor. Gunsan Lundqvist Karlsson menar att behovet av verksamheten är lika stort nu som då.

– Vi räknar med att vi får kontakt med ungefär 300 nya stödsökande varje år. Sedan finns det ju kvinnor som kommer till oss under längre tid, berättar hon och fortsätter:

– Idag är samhällsdebatten med oss på ett annat sätt. Vi pratar mycket om de här frågorna men det finns ingenting som tyder på att våld i nära relation kommer minska tyvärr.

I klippet får du möta Marianne Dahlberg som är en av Alla Kvinnors Hus veteraner och har arbetat inom verksamheten i 32 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.