Astma- och allergiförbundet säger att astmatiker kan få besvär av heltäckningsmattorna i den nya skolan. Foto: SVT/TT

Allergiförening kritiserar inredningsval i Arvikas nya skola

Uppdaterad
Publicerad

Arvika kommun har fått kritik av Astma- och allergiförbundet, som menar att de heltäckningsmattor som nu läggs in i den nya skolan kan förvärra allergikers och astmatikers besvär.

Den nya högstadieskolan som byggs bredvid den gamla Centralskolan i Arvika ska stå färdig hösten 2021. En modern planlösning och noggrant utvalda material ska göra tillvaron lugnare för eleverna.

– Vi har valt alla material utifrån att bygga en skola som är så bra som möjligt att vistas i, säger Christian Persman, som är projektledare för skolbygget från Arvika kommun.

Heltäckningsmattorna som läggs i en tredjedel av inomhusmiljön har en ljuddämpande funktion. På sina ställen har även sittytor klätts med materialet.

– Det blir en lugnare ljudmiljö och studier visar att det blir ett lugnare beteende hos eleverna, säger projektledaren Christer Persman.

Svåra att städa

Men Astma och allergiförbundet menar att heltäckningsmattorna är svåra att städa och att allergener kommer fastna i mattan. Det kan innebära stora problem för de elever och lärare med allergier. Elever och lärare ska gå i strumplästen i skolan, och det finns en risk att djurhår på strumporna från husdjur i elevernas hem, fastnar i heltäckningsmattan.

– Man får mer astma, rinnande nästa och ögon, man kanske måste medicinerna mer än vad man annars gör, säger Eva-Lisa Helander-Karlsson, representant för Astma- och allergiförbundet.

Tillgänglig för alla

Förbundet stödjer sin kritik med de nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket som börjar gälla förste januari 2021. I föreskrifterna står det tydligt att ett nytt byggnadsverk för arbetsplatser, som innefattar skolbyggnader, ska byggas så att de blir tillgängliga för så många som möjligt på lika villkor. I föreskriften nämns personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga och personer med allergier. För att miljön ska vara tillgänglig för allergiker krävs att inredningen är lättstädad.

– Jag är orolig över att städningen inte kommer utföras som den ska, för det kommer att samlas allergener i mattan, säger Eva-Lisa Helander-Karlsson.

Men projektledaren Christian Persman menar att städningen inte kommer vara ett problem, utan att rutiner kommer finnas på plats som gör att mattorna hålls rena.

– Med en gedigen städning tar man bort hoten som kan finnas med mattan, säger Christian Persman.

Starta videon för att höra mer om kritiken och den nya skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.