Foto: TT

...men antalet lamm minskar

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen är det lammsläpp på Finnbråtens gård i Östra Fågelvik utanför Karlstad. Men branschen har problem och det blir allt färre värmländska lamm och tackor som släpps ut på vårbete.

Lammsläppet i Östra Fågelvik sker vid lunchtid i samarbete med Värmlands läns fåravelsförening.

Ulf Ekholm, föreningens ordförande, säger till SVT Nyheter Värmland att lammproduktionen i Värmland fortsätter att minska.

Radikal minksning i norr

Från mitten av 80-talet fram till 2015 handlar det om en nedgång på 18 procent för tackor som producerar lamm. Totalt har antalet tackor minskat med sju procent men många tackor producerar inte lamm.

– Vi ser en tydlig minskning av lammproduktionen, säger Ulf Ekholm. Under 2000-talet ligger minskningen på 15 procent. I första hand ser vi en radikal minskning i norra Värmland men effekterna är även tydliga i södra delen av länet.

Vad beror det på?

– Det finns många orsaker men rovdjursfrågan är den största förklaringen. Som djurägare får vi ta väldigt stora kostnader för detta.

Vill ni utöka jakten på varg i Värmland?

– Ja, vi vill ha licensjakt och att riksdags- och regeringsbeslut ska efterlevas. Vi har en väldigt tät vargpopulation i Värmland i förhållande till ytan. Men vi ställer oss bakom de politiska besluten om att det ska finnas rovdjur i Sverige och har ingen nollvision.

Den minskande lammuppfödningen märks även på nationell nivå. I Sverige fattas det ungefär 500.000 slaktlamm enligt Ulf Ekholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.