Tanken bakom valet att sprida ut askan efter anhöriga kan ha många olika anledningar, berättar församlingsherden Johan Husberg. Foto: SVT

Allt fler i Värmland vill sprida ut aska efter anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 har antalet beslut om att tillåta utströende av aska över vatten i Värmlands län nästan fördubblats jämfört med året innan.

Anledningen till varför allt fler väljer denna begravningsform över en gravsättning i kista varierar, enligt Birgitta Lagergren, handläggare på rättsenheten för Länsstyrelsen Dalarna som även godkänner besluten för Värmland.

– Under pandemin har det varit svårare för anhöriga att samlas vid begravningar på grund av hårda restriktioner vilket kan vara en av anledningarna för ökningen.

I år har redan 34 ansökningar godkänts vilket nästan motsvarar det totala antalet för hela 2019 där 37 beslut fattades. Under 2020 var antalet 73.

Det kan ligga många personliga orsaker bakom beslutet att sprida ut aska. Hör Johan Husberg, församlingsherde för Karlstads pastorat, berätta om några av dem i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.