Allt fler lånar e-böcker

Uppdaterad
Publicerad

E-böcker blir allt mer populära. Inte minst märks det på länets bibiliotek där utlåningen av e-böcker har ökat mycket på senare tid.

År 2010 lånade folkbiblioteken i Värmland ut 9106 e-böcker, i år väntas motsvarande siffra landa på 14300 e-böcker, vilket i så fall innebär en ökning av antalet utlånade e-böcker med 57 procent.

– Vi är väldigt glada att det har tagit fart. Vi har ju erbjudit den här tjänsten sedan 2003 men jag tror att det nu, tack vare läsplattor och en förenklad teknik, blivit lättare att läsa och det är lätt att ladda ned en e-bok och man får den på en gång och behöver inte stå i kö, säger Åsa Hansen som är bibliotekschef på stadsbiblioteket i Karlstad.

Biografier och deckare verkar vara de mest populära e-böckerna att låna just nu. Zlatans biografi ligger högst på topplistan för utlåning. Men för varje e-bok som lånas ut får biblioteken betala 20 kronor till e-boksdistributören Elib och när utlånen av e-böcker ökar så ökar förstås bibliotekens kostnader.

– Vi har omfördelat mediaanslaget litegrann, sedan har vi också gjort en gemensam mediaupphandling här i Värmland så vi har ju väldigt bra avtal för övriga medier så än så länge ser det bra ut, säger Åsa Hansen.

Men har ni behövt dra ned på andra böcker eller media?

– Nej, det har vi inte behövt, säger Åsa Hansen.

Detta är en e-bok

En e-bok, ebok, elektronisk bok eller digital bok är en text- och bildbaserad publicering i digital form som kan läsas på datorer, läsplattor och vissa mobiltelefoner. Ibland motsvarar e-boken en vanlig tryckt bok, men den kan också ha skapats digitalt. Oxford Dictionary of English definierar e-boken som ”en elektronisk version av en tryckt bok”, men e-böcker kan finnas utan någon tryckt motsvarighet.

Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.