Foto: SVT

Allt färre barn på glesbygdsskolorna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet små landsbygdsskolor har minskat kraftigt de senaste åren – samtidigt som elevantalet på de skolor som är kvar sjunker.

I Torsby kommun har den minsta skolan nu bara 23 elever – samtidigt som det är så trångt på mellanstadiet inne i tätorten att man planerar för en utbyggnad.

När barnen på Stölletskolan springer in efter lunchrasten skulle man kunna tro att det är en skolklass som rusar mot klassrummen. Det är det inte. Det är en hel skola. Elevantalet har sjunkit rejält på kort tid, och är nu nere i 23 barn.

– Det är ganska bra för då blir det inte så högt ljud, säger Devin Holmer som går i femman.

– Men nästa år då jag ska börja sexan inne i Torsby blir det pirrigt. På den skolan går det fler barn än det bor människor i hela Stöllet.

Tätortsskolorna växer

Och det blir en allt större skillnad mellan de stora och små skolorna i Värmland. Även i en kommun med kraftig befolkningsminskning, som Torsby, växer elevantalet inne i tätorten – medan det sjunker snabbt i byskolorna.

– Ja inne på Holmesskolan i centrala Torsby är vi väldigt trångbodda. Vi behöver moduler för att få plats, säger Barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Jonsson (S).

Nu planerar kommunen för ett nybyggt mellanstadium i centrum för att få plats för alla barn. Samtidigt minskar antalet elever kraftigt ute på de mindre skolorna. Särskilt påtagligt är det i förskoleklasserna. På Stölletskolan är nytillskottet bara tre barn.

– Ja det har minskat rejält, och det har gått fort, säger Margareta Keck Carle, som är rektor på fyra mindre skolor.

– Det är inte roligt.

Många fördelar – och svårigheter

Margareta Bengtsson har jobbat på Stölletskolan sedan 1999. Då hade skolan även en högstadiedel, och en bra bit över 100 elever. Hon kan visserligen se fördelar med en liten skola, men också många svårigheter.

– En textdiskussion i en etta med fyra elever blir inte så lång. Eller engelska i en tvåa med fyra elever; fråga dina klasskamrater vad de heter – det är snart gjort!

Landsbygdsskolorna har inte bara blivit mindre, många har också lagts ner. I hela landet har antalet skolor med färre än 30 elever minskat med 33 procent på bara fem år.

I Torsby har kommunen inga planer på nya skolnedläggningar. Man har helt enkelt redan lagt ner de skolor där resavstånden för barnen var rimliga. Nu skulle restiden helt enkelt bli för lång.

– Så långa resor är för jobbigt för små barn. Och så tror vi på att ha skolor i hela kommunen, säger Peter Jonsson (S).

”De flyttar väldigt mycket till Torsby”

Och medan planerna på nybygge i tätorten fortskrider har han ingen lösning på problemen på de små skolorna.

– Vi har stora utmaningar som vi måste diskutera. Det är inga lätta frågor, och alla kommuner som ser ut som Torsby har ju de här bekymren.

I Stöllet funderar förstaklassaren Anna Eles på framtiden.

– Det har varit fler barn men det brukar väldigt mycket vara att de flyttar till Torsby.

Hur känns det när kompisar flyttar?

– Inte så bra. Det känns mer ensamt i skolan. Den blir mindre och mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.