Allt mer sällsynt med folkdrev

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera observationer blev det ingen älg under den första dan för jaktlaget i Bön-Gunnerud. Men ny dag ger nya möjligheter och idag är det jakt med folkdrev. Då går ett antal personer med jämna mellanrum genom skogen och för oväsen.

– Man går i skogen och skriker helt enkelt, säger Tony Platek som är en av dagens drevkarlar.

Att man låter, tjoar, visslar eller skriker har två syften. Dels att älgen ska drivas ut till skyttarna men det är också för att man ska ha koll på var de andra personerna i drevet är så att ingen går i fel riktning.

Älgjakten

Vanligare förr

Förr i tiden gick folk man ur huse för att delta i jakten som drevkarlar. Men nu är jaktformen mer sällsynt. Det har blivit mindre älg och färre jägare och de flesta drev sker numera med hjälp av hund.

– Förr var det bara folkdrev men nu brukar vi det bara ett par gånger när det lämpar sig bättre, som inne i bebyggelse tillexempel, säger Tony Platek.

Rune Krogh som jagar i samma lag tycker det är lite tråkigt att det inte är så mycket folkdrev längre.

– Det var mycket mer liv och rörelse när de var folkdrev och lite mer spännande. När man hörde drevet visste man att älgen kunde vara på väg, säger Rune

Slut på ärtsoppa

Att vara drevkarl kostar dock kalorier. Och det märks både på grillen och i affären på byn. Där säljer man för nästan dubbelt så mycket som vanligt under jaktveckan.

– Sidfläsk, korv och ärtsoppa de är de tre som är storsäljare, säger ställföreträdande butikschef Conny Jespersen.

Men vissa vågar gå sin egen väg och kanske skapa nya trender. 11-åriga Tim Vornanen som är med på jakt för första gången.

– Oxfilé och potatis, säger han och äter med god aptit i skenet från brasan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten

Mer i ämnet