Älvkant vid Kartberget ska återställas enligt domstol

Uppdaterad
Publicerad

Nu har högsta instans sagt sitt – älvkanten vid området Kartberget i Karlstad ska återställas så att djur- och växtlivet som fanns där tidigare, kan återvända.

Det har varit många turer kring det nya villaområdet på Kartberget i Karlstad. 2012 avverkade Trivselhus ett område med skog för de nya villorna som skulle byggas.

Ett område med 80-årig barrskog togs ner på strandskyddat område och en park och lekplats uppfördes på delar av området. Karlstad kommun gav Trivselhus dispens i efterhand för avverkningen.

Länsstyrelsen däremot överklagade dispensen till miljö- och markdomstolen, eftersom myndigheten inte ansåg att det fanns särskilda skäl att få dispens från strandskyddsreglerna. Myndigheten menade att avverkningen var otillåten och att parken skulle ha byggts utanför strandskyddat område.

Men mark- och miljdomstolen avslog länsstyrelsens överklagan och gav Trivselhus och Karlstad kommun rätt.

Nu har ärendet varit upp på högsta instans, i miljö- och marköverdomstolen och domstolen slår fast att det i det här fallet inte finns särskilda skäl att ge dispens från strandskyddsreglerna. Därmed upphäver domstolen den tidigare domen i mark- och miljdomstolen och fastställer länsstyrelsens tidigare beslut.

– Nu får Karlstad kommun berätta för oss vad vi måste göra och vi kommer att göra det kommunen begär, säger Trivselhus projektledare Peter Nielsen till Värmlandsnytt.

– Uppdraget nu är att göra området tillgängligt för djur- och växtliv, och vi har sedan tidigare planerat för 600 träd och växter i området och det kan nog komma att krävas mer, säger Peter Nielsen.

Om lekparken som byggts på marken måste tas bort, är ännu för tidigt att säga:

– Det är kommunen som ytterst bestämmer om den ska vara kvar, avslutar Peter Nielsen.

Ärendet ska upp i kommunen på nästa möte med stadsbyggnadsnämnden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.