Älvkanten städades

Publicerad

Ungdomar från 15 idrottsföreningar i Värmland gav sig idag ut på skräpjakt längs med Klarälven. Moroten var 5 000 kronor till lagkassan och chansen att vinna ytterligare 25 000 kronor i Älvstädar-SM.

Vid Gamla stenbron mötte Värmlandsnytt Carlstad uniteds P 98-lag som städat vid Gubbholmen.

– Det är mest burkar och gamla fimpar berättar Karl Eriksson och Markus Kähäri. Båda tycker att skräpplockningen är ett bra sätt att tjäna pengar till laget.

– Det är roligare än att sälja någonting, säger Markus Kähäri.

– Och så är det bra för miljön fyller Karl Eriksson i. 

Samlar skräp och supporters

Fortum och Städa Sverige, som är en miljöorganisation inom idrottsrörelsen, står bakom projektet.

– 1300 ungdomar städar längs med tre av våra älvar Klarälven, Dalälven och Ljusnan. Samtidigt så har vi också en sak som kallas Älvstädar-SM då de här lagen har chans att vinna 25 000 kronor genom att locka till sig supporters som vi kallar det, berättar Jonatan Björck, kommunikatör på Fortum. Vinnaren utses senare i veckan.

– Om ett lag vid Klarälven vinner satsar Fortum dessutom 100 000 kronor på ett miljöprojekt där, berättar Jonatan Björck.

Räknar med tusentals skräpsäckar

Det är första året projektet genomförs i stor skala och enligt Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige räknar man med att få ihop uppemot 2 000 säckar med skräp. Tanken är också att ungdomarna ska få lära sig mer om energi och vattenkraft och bli mer miljömedvetna.

– När man är med i ett sånt här projekt och har plockat skräp en dag så är man inte så sugen på att skräpa ner efter det. Så man får engagemanget på ett väldigt enkelt sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.