Älvstädning ger klirr i kassan

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har älvstädar-SM avgjorts längs fyra svenska älvar – Klarälven, Gullspångsälven, Dalälven och Ljusnan.

Under de två tidigare åren med älvstädning har sju ton skräp samlats in bara längs Klarälven. För alla fyra älvarna har det blivit 64 ton. Samtidigt som älvstränderna städas, drar ungdomarna in pengar till sina klubbar.

OS-mästare hejade på

Hertsöga BK:s femtonårstjejjer städade Gubbholmen i centrala Karlstad, ett populärt tillhåll för nedskräpare. Längs Klarälven deltog över 320 ungdomar från 17 idrottsföreningar i Torsby, Hagfors, Munkfors, Forshaga och Karlstads kommuner, påhejade av OS-mästaren Björn Ferry. Björn Ferry är ambassadör för årets Älvstädar-SM, som arrangeras av Fortum och idrottens miljöorganisation Städa Sverige.

Cigaretter och snus

– Vi ska tjäna ihop pengar till laget så vi kan göra något roligt tillsammans. Vi kanske åker på någon cup, säger Wilma Borr, lagkapten för Hertzöga BK lag Flickor 00.

– Det var ganska smutsigt på Gubbholmen, säger Wilma Borr, mycket cigaretter och snus. Vi hittade kondomer och cykellås, hundkoppel och så, till och med en åra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.