Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när det skygga lodjuret smyger in i trädgården. Foto: privat

Amers morgonmöte i Brunskog: ”Lodjur, lodjur för helvete”

Publicerad

Amer Arnautović och hans familj i Brunskog, Arvika, fick ovanligt sällskap utanför köksfönstret i söndags morse.

– Jag skulle hälla upp kaffe när jag hör sambon skrika ”lodjur lodjur för helvete”. Hon tar fram kikaren och jag plockar fram mobilen, berättar han. 

Se lodjuret i klippet ovan.

Att lodjur närmar sig bebyggelse är i sig inget konstigt beteende, enligt länsstyrelsens vilthandläggare i Värmland, David Höök. Men eftersom de drar sig för att vistas bland folk är det ovanligt att en människa får syn på kattdjuret.

– Jag har aldrig sett ett vilt lodjur så visst är chanserna små, men det är inget konstigt. Vi får ju någon rapport per år och någon gång har jag spårat lodjur, men det har ju varit att man sett spåren dagen efter, säger David Höök.

Han uppskattar att det finns cirka 80 till 90 lodjur i Värmland. Antalet varierar med tillgången på föda, så som rådjur, harar och fåglar. På samma sätt flyttar sig reviren från år till år.

Exakt hur många lodjur som finns i Brunskog är svårt att svara på.

– Tidigare år har vi haft lodjur i de här trakterna så det är nog bra lodjursmarker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.