Foto: Sara Öster SVT

Andelen ekologiskt odlade marker ökar

Publicerad

Under den senaste tioårsperioden har den ekologiska odlingen ökat kraftigt i Värmland. Ökningen uppgår till 65 procent och motsvarar 14 647 hektar jordbruksmark.

Det är statistik från Jordbruksverket som visar på ökningen.

– Det här är en positiv utveckling eftersom konsumenterna i hög grad efterfrågar livsmedel som är producerade med god djurvälfärd, begränsad klimatpåverkan, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och som bidrar till ökad biologisk mångfald, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef inom certifieringsorganisationen KRAV, i ett pressmeddelande.

Förra året brukades 37 272 hektar av jordbruksmarken i Värmland ekologiskt. Det motsvarar 33,1 procent av den odlade arealen och det gör Värmland till tredje bästa län i landet när det gäller ekologisk odling. År 2009 var siffran 22 625 hektar, vilket innebär en ökning med 64,7 procent under de senaste tio åren.

Målet 30 procent
 

I Sverige som helhet har den ekologiskt odlade jordbruksmarken ökat med 58,2 procent under samma period. År 2018 brukades totalt 609 104 hektar av den svenska jordbruksmarken ekologiskt, motsvarande 20,2 procent. Regeringens mål är att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologisk år 2030.

– Vi vill se en ännu snabbare omställning till ekologisk odling. Andra länder positionerar sig nu starkt när det gäller övergången till ekologisk produktion. En snabbare omställning kan stärka tillväxten i svenskt lantbruk och öka såväl export som inhemsk försäljning, säger Jonas Carlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer