Jedvik årets Värmlandsförfattare

Uppdaterad
Publicerad

Mässan Bok och Bibliotek har nu inletts i Göteborg och för 24:e året i rad så har Värmland en egen monter.

Idag har Region Värmland meddelat vem som har utsetts till årets Värmlandsförfattare och vilka som är årets litteraturstipendiater.

Till årets Värmlandsförfattare utsågs Hanna Jedvik. Hanna Jedvik, född 1975, är uppvuxen i Karlstad och debuterade 2010 med ungdomsromanen ”Snart är jag borta”.

Hon bor numera i Göteborg, är verksam som journalist och har bland annat jobba på Sveriges Radio och Sveriges Television.

Årets två litteraturstipendiater blev författarna Lars Andersson och Enel Melberg. Lars Andersson får stipendiet för sin andra roman i serien om släktbyn Hedås – De levandes land. Och Enel Melberg får stipendiet för hennes delvis självbiografiska roman Separator.

Stipendiet är på sammanlagt 50 000 kronor.

Motiveringar:

Årets Värmlandsförfattare

“För nerv och intensitet i gestaltningen av unga människors smärtpunkter.

Hanna Jedvik har utsetts till Årets Värmlandsförfattare 2013. 2010 utkom hennes första ungdomsbok Snart är jag borta, som 2012 följdes av den kritikerhyllade Kurt Cobain finns inte mer. Hanna Jedvik väjer inte för det svåra, smärtsamma i unga människors liv. Det finns en andlöshet i hennes gestaltning som är ovanlig hos en ungdomsboksförfattare. Hon skriver om djup vänskap och trofasthet, om kärlek och längtan bort från småstadens trångsynthet.”

Region Värmlands litteraturstipendium

Lars Andersson – De levandes land

“Likt Klarälvens färd genom landskapet, än bred och sävlig, än vindlande och oberäknelig är släktens och de enskilda människornas liv genom århundradena i byn Hedås i Värmland.

Lars Andersson har med sitt breda släktepos Vid Storälven för alltid ritat in Hedås vid Klarälven på Värmlands litterära karta. För den avslutande delen De levandes land belönas han med Region Värmlands författarstipendium 2013.”

Enel Melberg – Separator

”För sin bok Separator, där hon på ett oupphörligt fängslande sätt skildrar de egna upplevelserna av att som liten lämna sitt hemland Estland och komma till Sverige. Enel Melberg beskriver tillvaron i det nya landet både ur barnets och den vuxna kvinnans perspektiv. Separator är en bok som handlar om och gestaltar exil, identitet, tillhörighet och språk. Det är också en bok som är skriven på en noggrant utformad och mycket vacker prosa.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.