Montage. Personerna på bilderna har inget med artikeln att göra. Foto: SVT/Arkiv/Privat

Anmälningar mot rattsurfande busschaufförer i Värmland ökar

Publicerad

Under förra året kom det in 17 avvikelser från resenärer som åkt med Värmlandstrafik. Avvikelserna handlar om att resenärerna sett hur busschaufförerna använt mobiltelefoner under färd.

Antalet avvikelser har ökat trots den nya lagen om mobilförbud bakom ratten och trots att busschaufförerna i Värmland är bundna till hårdare regler än lagen kräver.

Chaufförerna får utöver den nya lagen enligt sina avtal inte ens prata i telefon med headset. Trafikledningen ska kontaktas via bussens egna kommunikationssystem.

– Vi vill inte ha nåt fall där man använder mobiltelefoner där man kör, säger Markus Bergman, trafikchef på Värmlandstrafiken, som säger att det på det stora hela inte är höga siffror med tanke på att Värmlandstrafiken kör runt 400 000 turer om året.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.