Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet hur pappans självmord påverkat Anna Sundkvist Kräutner och vad förhoppningen är med dagens manifestationer. Foto: Maria Haglund/SVT

Annas pappa tog sitt liv när hon var bebis

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen är det internationella suicidpreventiva dagen och på elva platser i länet uppmärksammas det med manifestationer. Anna Sundkvist Kräutner växte själv upp utan sin pappa som tog livet av sig när hon var ett spädbarn.

– På den tiden var det väldigt tabu och man pratade ingenting om det, säger Anna, som idag jobbar i organisationen Suicid Zero för att förebygga självmord.

I en undersökning som företaget Novus gjort på uppdrag av Suicid Zero svarade var sjunde person att de har självmordstankar.

– Det är väldigt vanligt men man behöver prata om det, så man inte är själv med sina tankar.

Värmland har stuckit ut under en längre period vad gäller antalet självmord jämfört med riksgenomsnittet och 2022 tog 45 personer i länet sitt liv.

– Den siffran är fruktansvärd, det finns så många anhöriga runt om som också drabbas, säger Anna Sundkvist Kräutner.

Manifestationer på flera platser

I Värmland arrangeras ljusmanifestationer i Arvika, Forshaga, Grums, Hagfors, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Torsby och Åmotfors I Karlstad är ljusmanifestationen i Domkyrkan klockan 19.00.

Hör i klippet hur pappans självmord påverkat Anna Sundkvist Kräutner och vad förhoppningen är med dagens manifestationer.

Hit kan du vända dig för hjälp om du mår dåligt

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

För dig över 18 år

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa: Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa: Telefon: 90101 alla dagar klockan 06.00-24.00 Chatten nås via mind.se dygnet runt.

Jourhavande Medmänniska: Telefonjour alla dagar klockan 21.00-24.00Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst: Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00. Hemsidan hittar du här.

SPES: För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.Telefon: 08-34 58 73

Till dig som är under 18 år

Barnens rätt i samhället (BRIS): Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50 Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis: Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-21.00 och helger klockan 14.00-17.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.