Annika Bohlin med sin häst Kasper. Foto: SVT

Annika lever med hjärntrötthet efter en ridolycka

Uppdaterad
Publicerad

Annika lever med hjärntrötthet efter en ridolycka 2015, hon trillade då av sin häst Kasper. Hon fick efter olyckan diagnosen traumatisk hjärnskada efter en blödning i hjärnan. Efter olyckan lider hon av hjärntrötthet.
– Gör jag för mycket en dag då får jag betala ett pris, säger Annika Bohlin.

För en person som är hjärntrött kan alla vardagssituationer vara krävande och det är viktigt att hushålla med sin mentala energi. Det innebär att ta regelbundna pauser vid aktivitet och inte utsätta sig för alltför mycket ljud, buller och stress.

– Jag märker ganska snabbt om jag tagit ut mig för mycket och då måste jag vila mer. Därför att jag har samma energi på kontot, det blir inte mer, säger Annika.

Kan du känna frustration hur du var innan olyckan och hur du är idag?

– Det gör jag faktiskt inte längre. Men det är klart tänker jag på hur det var kan jag bli väldigt ledsen.

Inget som syns på utsidan

Orsaken till hjärntrötthet kan vara skallskador i samband med olyckor eller sjukdomar i hjärnan och en fjärdedel av de som drabbas av hjärnskador får långvariga besvär. Men hjärntrötthet är inget som syns på utsidan.

– Det är inte lätt för omgivningen. De ser mitt yttre och de försöker förstå. Min närmsta omgivning har sett mig väldigt dålig så de vet, säger Annika.

Påverkar både privatlivet och arbetslivet

Hjärntrötthet kan leda till problem både i arbetet och privatlivet. Annika måste strukturera sina dagar för att orka med. Hon har mest energi på förmiddagarna.

Hon har även svårt att vara bland allt för många människor, gå på kalas och svårt att se på tv. Hon har sedan olyckan tinnitus på båda öronen och är både ljud- och ljuskänslig. Hon använder ofta glasögon utomhus.

Sedan några veckor tillbaka har hon sakta kommit tillbaka till arbetslivet. Hon har börjat jobba 25 procent och ser hoppfullt på framtiden.

– Ser jag för mycket tillbaka blir jag ledsen och ser jag för mycket framåt så är risken att jag pressar mig själv och hamnar i att jag lånar av mitt gamla jag som var effektiv och det klarar jag inte för då säger hjärnan och kroppen nej även om viljan finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer