App ska ge napp

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli lättare att kontrollera fiskebeståndet i Vänern. Sporfiskarna lanserar en app för napp.

Det handlar om var fiskarna finns och hur många är. Först ut i projektet är Vänern. Den nya appen ska göra det lättare för sportfiskare att rapportera in sina fångster.

– För att vi behöver få in statiskt för forskning och förvaltning för framtiden, för att utveckla bättre fiskevård och bättre sportfiske, säger Peter Beling på Sportfiskarna i Forshaga.

Men vill sportfiskare verkligen visa var de har fångat sin fisk nånstans?

– Det är inte alltid de vill det men i den här nya appen så behöver man bara visa i vilket område man har fiskat, Värnern är indelat i tio områden så det går inte att se exakt vid vilken punkt man har fångat sina fiskar, säger Peter Belin.

Tidigare har man kunnat rapportera in fångsterna via webben eller genom att skicka in en blankett, men det har inte riktigt fungerat.

– Det är svårt att få folk att göra det efteråt, här kan man ha med sig telefonen och göra det direkt så är det klart, säger Peter Belin.

Hur funkar det rent praktiskt om jag dra upp en gös till exempel?

– Då går du in på appen och lägger in din fångst, det tar ungefär 20 sekunder, sen kan du skicka iväg det, det går in till en databas där vi sammanställer statisktiken och skickar den vidare till myndigheter, forskare och förvaltare, säger Peter Belin.

– Vi hoppas få en bra rapportering och att alla sportfiskare kan se nyttan med det här, att vi kan se upp- och nedgångar i fisket. Man kan ju även följa sitt eget fiske, mian får ju ut statistik på sina gäddor, öringar, laxar och annat, säger Peter Belin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer