Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om varslen i länet i klippet och inom vilka branscher företagsrådgivaren ser att det kommer finnas jobb. Foto: Maria Haglund

Arbetsförmedlingens råd under lågkonjunkturen i Värmland: ”Utbilda dig”

Uppdaterad
Publicerad

Ras inom byggbranschen, industrin varslar. Mellan januari och till september i år har 493 personer i länet varslats om uppsägning. Och varslen tros fortsätta öka nästa år. Arbetsförmedlingens råd är tydligt:

– Passa på att utbilda dig, det kommer finnas goda chanser till jobb framöver, säger Elisabeth Andersson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Karlstad.

493 personer i Värmlands län varslades om uppsägning mellan januari och september i år. Det är en ökning jämfört med de två senaste åren men ändå långt ifrån läget 2012 när antalet översteg 2 000 personer.

Men även om prognosen pekar på att varslen fortsätter öka nästa år i länet, är Elisabeth Andersson hoppfull att det kommer finnas goda chanser till jobb – om man utbildar sig.

Kompetensbristen de närmsta åren är påtaglig, enligt Andersson.

– Det är lättare att lista branscher där det inte är kompetensbrist, efterfrågan på kompetens är inom de flesta branscher.

Hör mer om varslen i länet i klippet och inom vilka branscher företagsrådgivaren ser att det kommer finnas jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.