Kommunalrådet i Filipstad Per Gruvberger (S) och ledamoten i kommunstyrelsen Christer Olsson (M) intervjuas under SVT Nyheter Värmlands valturné. Foto: SVT

Arbetslösa kan behöva flytta

Uppdaterad
Publicerad

Det är hög arbetslöshet bland utrikes födda i flera av länets kommuner. Nu säger kommunalrådet i Filipstad att många av dem kan behöva flytta från kommunen.

SVT Nyheter Värmland arrangerade en debatt om arbetslöshet och integration på torsdagen i Filipstad.

– Vi tror inte att alla kommer att bli kvar här och det är inte målsättningen heller, säger Per Gruvberger (S), kommunalråd i Filipstad.

Han säger att kommunens arbete går ut på att människor ska komma i egen försörjning.

– I första hand i Filipstad, men vi arbetar med hela Värmland och det kan vara så att man ska söka sig någon annanstans.

Och här är politikerna överens.

Hjälpas åt

– Självklart måste alla kommuner hjälpas åt att ta emot de som är nyanlända i Sverige, säger Christer Olsson (M) som är kommunpolitiker i Filipstad.

I Filipstad är nästan varannan person som är född i ett annat land arbetslös, enligt arbetsförmedlingens statistik.

Christer Olsson pekar också på en svår ekonomisk situation i Filipstad med en prognos för försörjningsstöd på 27 miljoner kronor.

– Vi har ett bekymmer med det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.