Många lärare på Bäckalunds skola har varit sjukskrivna Foto: SVT

Arbetsmiljöverket i möte om Bäckalunds skola

Uppdaterad
Publicerad

Efter larmrapporten om svåra arbetsmiljöproblem på Bäckalunds skola i Sunne kom Arbetsmiljöverket till kommunen under torsdagen. När det var som värst var samtliga ordinarie lärare på skolan sjukskrivna.

Under torsdagens möte mellan Arbetsmiljöverket, Sunne kommun och Lärarförbundets huvudskyddsombud fick kommunen redogöra för vilka åtgärder som vidtagits sedan en konsultrapport visat på ett hårt klimat, informellt ledarskap, oklara beslutsvägar och rädsla i den aktuella skolan.

– Vi har tillsatt mer resurser i form av en rektor som är på plats hela tiden på Bäckalunds skola, vi har tillsatt resurser för de elever som behöver det och vi har gjort en organisation på skolan som alla har varit delaktiga i och är nöjda med. Den ska gälla från nästa vecka, säger Sunnes kommunchef Berit Westergren.

LÄS MER: Samtliga lärare på Bäckalunds skola sjukskrivna

Arbetsmiljöverket kom till Sunne efter att Lärarförbundets huvudskyddsombud begärt att verket ska förelägga kommunen att vidta åtgärder för att säkra arbetsmiljön på Bäckalunds skola. Då hade huvudskyddsombudet redan krävt åtgärder från kommunens sida. Delar av de kraven hade tillmötesgåtts men inte alla.

– Det handlar om arbetsbelastning, att man måste få ner den så att man inte riskerar ohälsa. Man ska inte riskera att bli sjuk när man går till jobbet, säger huvudskyddsombudet Magnus Jonsson.

”Hoppas att svaret blir att vi vidtagit de åtgärder som krävs”

Några beslut fattade inte Arbetsmiljöverket under mötet. Det kommer att ske senare.

– Jag hoppas att svaret blir att vi har vidtagit de åtgärder som krävs, säger Berit Westergren.

Huvudskyddsombudet är nöjd med mötet som han hoppas ska leda arbetet med att förbättra arbetsmiljön i Bäckalunds skola framåt.

– Det viktigaste är att vi samarbetar, både från Lärarförbundets sida, skyddsombuden och arbetsgivaren och ser till att arbetsmiljön blir så bra som möjligt. Det är synd att man ska behöva gå hela vägen ut men samtidigt har det varit en svår sits för arbetsgivaren också. Jag hoppas det ska bli bra nu, säger Magnus Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.