• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Arbetsolyckorna ökar. Facket anser att arbetsgivarna gör för lite och arbetsgivarna menar att olyckorna minskat relativt sett Foto: SVT

Arbetsplatsolyckorna ökar – fler dödsfall

Publicerad

Trots en nollvision ökade antalet dödsolyckor på arbetsplatserna förra året.

– Det är fruktansvärt för nära och kära och arbetskamrater. Det känns som om byggnadsarbetare är en handelsvara som är slit och släng, säger Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads i Örebro-Värmland.

Byggnadsindustrin är tillsammans med transportnäringen och jordbruket den bransch som drabbas av flest dödsfall i samband med arbetsolyckor, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

Förra året ökade antalet dödsfall vid arbetsolyckor. I hela landet inträffade 50 arbetsolyckor med dödlig utgång 2018, jämfört med 44 året dessförinnan.

I Värmland har fyra personer dött i arbetsolyckor de senaste två åren.

”Arbetsgivarna gör för lite”

Facket, Byggnads, är kritiskt till arbetsgivarna, som de tycker gör alldeles för lite för att få ner antalet arbetsolyckor. Det handlar bland annat om för dålig utbildning av de som har ansvaret för arbetsmiljön och att skyddsombuden i praktiken inte får vara med när nya byggprojekt startar.

– Vi har inte samma åsikt, Vi jobbar ständigt med arbetsmiljön och våra företag har prioritet på arbetsmiljön och sätter det i första rum i alla projekt som vi har, säger Ulf Zakrisson, lokalchef vid Sveriges Byggindustrier.

Ser ofta brister

Kenneth Svärd säger att de ser problem när det gäller arbetsmiljön i stort sett varenda gång de kommer ut på en byggarbetsplats.

-  Vi ser personer som klättrar ur liftkorgar och de har inte selar på sig och vi skulle i stort sett kunna gå in på vilken arbetsplats som helst och hitta brister i arbetsmiljön.

”Färre olyckor relativt sett”

Men enligt Sveriges Byggindustrier har antalet arbetsolyckar inom branschen relativt sett minskat.

– Det är sorgligt när det händer olyckor, men vi har en högkonjunktur och sysselsätter kanske hundra procent fler människor nu än vi gjorde när man tidigare har mätt, så i förhållande till det har vi färre dödsolyckor nu, säger Ulf Zakrisson.

Byggnads anser också att lagstiftningen är för dålig.

– Det är svårt att ställa någon till ansvar, det är sällan det väcks åtal och ännu mer sällan som någon döms för ett arbetsmiljöbrott, det tycker vi är horribelt, säger Kenneth Svärd. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.