Joe Lyon, arborist och företagare, värvar andra engelska arborister till Sverige. Foto: SVT

Arborist-brist lockar hit engelsmän

Uppdaterad
Publicerad

Joe, Jules, Paul, Simon och Stefan klättrar vant uppför de 20-30 meter höga barrträden längs med rälsen utanför Nykroppa. Strax hörs ljudet av motorsågar som går genom trädstammar. De fem männen är alla arborister från England och har kommit till Sverige för att jobba för bland andra Trafikverket.

Anledningen är att det råder brist på arborister i Sverige.

– Dessutom har vi en certifering som är standard i England och den vill de på Trafikverket gärna att vi har, förklarar Joe Lyon, som numera är bosatt i Sverige, efter att först ha kommit hit som lärling för nio år sedan.

Joe driver ett eget företag och anställer just engelska arborister. Han har inga problem att få hit folk.

– Många engelsmän är intresserade av att komma hit. Sverige har ett gott rykte- och många träd, säger han med ett leende.

Arboristen Simon kapar toppen av ett träd. Foto: SVT

Säkrar järnvägarna

Gruppen jobbar över hela Sverige och tar främst ner träd längs med järnvägen för att säkerställa att inga träd blåser ner på spåren eller ledningarna. För tillfället är de dock bosatta i Karlstad. En av Joes fyra anställda är Jules Crowther och han har arbetat i Sverige i sju månader nu.

– Jag hittade annonsen på ett forum för arborister, sökte och fick det, berättar han, efter att han precis tagit ner toppen av en stor gran.

Jules trivs i Sverige och vill stanna ytterligare ett halvår. Han tycker att jobbet är lite mer avslappnat här jämfört med i England.

– Ni fikar mycket och det gillar vi. Sedan är det bättre betalt här också, men å andra sidan är det dyrare att leva, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.