Foto: Helena Christerdotter

Årets bragdhund hittar andra hundar

Publicerad

– Det blev lite chockartat, man jobbar i det tysta ibland och gör det som ska göras och så bara kommer det här, säger Hildas matte Karin Björck som inte visste om att hunden var nominerad.

I juryns motivering kan man läsa att labradoren Hilda ”med sin fantastiska näsa” hittat 12 bortsprungna hundar. Två av dem hade varit borta i hela 54 timmar. Hilda prisas helt enkelt för att hon varit till stor nytta för andra hundar och hundägare. Något juryn tyckte var viktigt att uppmärksamma.

– Som hundägare skulle jag bli jätteorolig den dag min hund försvann. Finns det då en hund som kan hitta din hund så är den otroligt värdefull, säger Svenska Kennelklubbens presstalesman Hans Rosenberg. Karin Björck har sysslat med spårning länge. Hilda är hennes fjärde labrador och de började träna när hon fortfarande var valp. Jag började redan tidigt med henne när hon var bara 8 veckor. Så hon har fått mycket rutin.

Löst några kriser

Enligt Karin Björck har hon inte annonserat att hennes hund är bra på att hitta just andra hundar, men ryktet har spridit sig och hon får ofta samtal när hundar har försvunnit.

– När det har varit en kris så har vi försökt att hjälpa till och vi har lyckats reda ut en del situationer, säger hon.

Hon berättar att en hund som springer bort blir förvildad på mindre än ett dygn och tilliten till människor försvinner. När man hittar den är det därför viktigt att bygga förtroende och inte komma för nära. Där kommer Hildas lugn väl till pass.

– Hon är en otrolig lugn och vänlig hund. Känner hon att hon möter hundar som är kaxiga vänder hon ryggen till. Jag tror att en rädd hund som är förvildad då blir nyfiken och vill ta kontakt, säger Karin Björck.

Medalj och ben

Priset, en medalj och ett tuggben till Hilda och en gåva på 20 000 kronor till valfri organisation, delas ut på Stockholms hundmässa 8–9 december.

Karin Björck kommer skänka pengarna till den ideella organisationen Hundstallet som tar hand om bortsprungna hundar. På mässan kommer även årets polishund, årets narkotikasökhund och årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.

Fakta: Hundar som prisas 2018

Årets polishund delas i år av tre kriminalsökhundar: Ace, Ben och Cross – som hyllas för sina insatser i sökandet efter kvarlevor från den svenska journalisten Kim Wall.

Årets narkotikasökhund är 5-åriga labrador retrieverhanen Nextjoy Boy, som tillsammans med sin förare Susann Haara arbetar på brottsbekämpningsgruppen i Haparanda.

Årets sociala tjänstehund är diabeteshunden Citrine, en nioårig tysk schäferhund från Söderhamn som håller koll på sin matte Sofia Björklunds blodsocker när hon sover.

Årets bragdhund är 5-åriga labradoren Hilda som tillsammans med sin matte Karin Björck spårat 12 bortsprungna hundar.

Källa: Svenska Kennelklubben

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.