Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd:n Kari Andersson berätta om sågverkets historia och hur det känns att vara en av finalisterna i Årets entreprenör. Foto: SVT

Kari Andersson från Åmotfors är en av sex finalister i Årets entreprenör

Uppdaterad
Publicerad

Hon är fjärde generationen på familjeföretaget. Nu är hon också en av sex finalister i Sverigefinalen av Årets entreprenör. Kari Andersson, vd på AB Hilmer Andersson i Åmotfors.

– Det är kul att få vara med, och vi får väl se hur det går, säger hon.

Tävlingen arrangeras i ett 60-tal länder. Syftet är att synliggöra entreprenörer och öka intresset för entreprenörskap. Vinnaren av Sverigefinalen får äran att representera Sverige i världsfinalen som avgörs i Monte Carlo.

Kari hade sitt första sommarjobb på sågen redan när hon var tolv år, och hon har varit hembygden och företaget trogen, förutom åren när hon utbildade sig till civilingenjör på Chalmers och Karlstads universitet.

Omsatte över en miljard kronor

Nu driver hon företaget tillsammans med sina två bröder. Företaget, som funnits på orten i 100 år, arbetar på en global marknad med export till ett 20-tal länder. Och det går riktigt bra. Förra året omsatte företaget för första gången över en miljard kronor.

Tävlingen Årets entreprenör avgörs på torsdag den 9 februari. Från Värmland tävlar också Sophie Wilhelmsson, Equality Line, Hammarö, i kategorin ”Årets kvinnliga stjärnskott”.

Hör mer i klippet om sågverkets historia och hur Kari känner inför att vara en av finalisterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.