Januari – årets fattigaste månad

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar tampas med den ekonomiska baksmällan efter jul- och nyårsfirandet. För att styra upp finanserna gäller det nu att se sanningen i vitögat och våga kolla kontot.

Januari är en lång månad och för den som drogs med i decembers konsumtionskarusell är det inte bara det gråmulna vädret som tynger humöret.

Julens excesser, nyårsfirandets champagnenota och mellandagarnas superfynd kan lätt orsaka huvudvärk när många plånböcker nu gapar tomma. Och för att få tillbaka kontrollen är det dags att ta tjuren vid hornen.

– Redan nu gäller det att få koll på läget, försöka summera kommande räkningar och se hur mycket det handlar om. Då slipper man gå runt och ha ont i magen hela januari, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank.

Be om amorteringsfritt

Ser det tufft ut med räkningarna går det ofta att få anstånd eller möjlighet att dela upp betalningen, om man är ute i god tid. Dessutom går det att tillfälligt stoppa överföringar till sparande och be om ett par månader amorteringsfritt på lånen.

Däremot bör man undvika snabblån, säger Bodil Hallin.

– Det är dyrt, så det är bättre att försöka hitta en lösning hos de fordringsägare man har.

Storkok, matlådor och gratisaktiviteter är andra tips som sänker levnadsomkostnaderna. För att slippa hamna i samma situation nästa år igen är årsskiftet ett utmärkt tillfälle att se över ekonomin.

– Lyft blicken och fundera på vad du vill göra under året och hur du ska göra det möjligt. Med en långsiktig plan behövs inte så kraftiga åtgärder.

Högsäsong för pantbanker

Ett annat sätt att få ihop lite extrapengar är att sälja av saker som finns hemma. Många söker sig till pantbankerna där det är högsäsong just nu.

– Januari är vår starkaste månad, så är det varje år. Det man lämnar in ska vara litet, behändigt och ha ett andrahandsvärde. De allra flesta lämnar in guld, säger Peter Sundström, vd på Pantbanken Sverige.

Fakta

Så klarar du januari

 * Be om anstånd eller möjlighet att dela upp betalningen av räkningar. Ring i god tid så brukar det lösa sig.

 * Stoppa ditt sparande tillfälligt.

 * Be om amorteringsfritt på lånen i några månader.

 * Anamma enklare levnadsvanor i januari.

 * Vittja frysen. Laga matlådor på julens rester.

 * Utnyttja aktiviteter som är gratis. Prova-på-träna på gymmen, låna böcker, film och musik på biblioteket och kolla på kommunens hemsida efter kostnadsfria evenemang.

Källa: Familjeekonom Bodil Hallin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.