Bruce Karstadt, ordförande på American Swedish Institute, är Årets svenskamerikan 2018. Foto: SVT

Årets svenskamerikan på besök i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Bruce Karstadt, från Lindsborg, Kansas, har fått utmärkelsen ”Årets Svensk-Amerikan 2018”. Nu är han i Värmland för att bli hedrad i samband med Sverige-Amerika-dagen fjärde augusti.

– Det är väldigt rörande att få den här utmärkelsen. Jag ser det som ett erkännande av det arbete jag har gjort på American Swedish Institute (ASI) och som en hyllning till alla människor som har hjälpt mig, säger Bruce Karstadt.

Utmärkelsen delas ut varje år av ordenssällskapet Vasa Orden av Amerika och går till en svensk som verkat i USA eller Kanada och gjort fina insatser för att bevara och påminna om de band som finns mellan Sverige och Nordamerika.

Introducerar ”fika”

Bruce Karstadt är sedan 25 år tillbaka ordförande på American Swedish Institute, som ligger i Minneapolis, Minnesota. Institutet är ett svenskamerikanskt kulturcentrum, där besökarna får lära sig mer om svensk kultur, politik, design med mera. Och självklart kan de ta en svensk fika.

– Vi har en restaurang som heter FIKA. Det ordet känner ju ni svenskar till förstås, men jag försöker introducera konceptet med att mötas kring mat i USA, säger Bruce Karstadt med ett skratt.

Bruce Karstadt mötte pressen för att prata om utmärkelsen ”Årets svenskamerikan”. Foto: SVT

Härstammar från Värmland

Bruce själv är faktiskt värmlänning från början. Hans förfäder härstammar nämligen från Rämmen.

– Jag är säker på att mina gamla släktingar hade varit väldigt stolta över att jag fick den här utmärkelsen! säger han.

Men att hans efternamn har slående likheter med namnet på Värmlands residensstad har inte med det värmländska påbrået att göra.

– Haha, nej, det är en slump faktiskt. Mitt namn är snarare tyskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.