Årets vårflod kan bli den värsta på länge

Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland varnar nu för att årets vårflod kan bli extra kraftig – till och med den värsta på hela 2000-talet.

– Allra värst blir det om det är plusgrader dygnet runt i kombination med regn under snösmältningsperioden. Då skulle årets vårflod kunna bli den värsta under hela 2000-talet, säger Leif Gustavsson, beredskapsdirektör Länsstyrelsen Värmland.

Det är de stora snömängderna i norra Värmland, Dalarna och Norge som kan ställa till det. Länsstyrelsen håller nu ett vakande öga på vattenflödet och samarbetar med dammägarna i Värmland. Dessa har nu börjat tappa ur sina dammar, så att det ska finnas mer utrymme för vårvattnet när det kommer.

– De senaste tio åren har vi varit bortskämda med att nästan inte ha någon vårflod alls. Det är lätt att glömma hur det kan vara, säger Leif Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.