Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Inventeringen klar: 65 fler vargar sedan förra året

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 65 fler vargar i Sverige nu jämfört med förra vintersäsongen. Det visar Naturvårdsverkets inventering för vintern 2021/22. Ökningen i mellersta Sverige ses framförallt i Värmland, vad gäller antalet familjegrupper.

Från 395 till 460 individer, sett över hela Sverige, på ett år. Det är en ökning med 16 procent.

– Vinterns inventering visar på en ökning för tredje säsongen i rad både i Sverige och i Skandinavien som helhet. Däremot ligger inavelsgraden i princip på samma nivå som tidigare trots att antalet vargar blivit fler, säger Jens Andersson, tf chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Antalet revir i Värmland ökade inte lika mycket som antalet familjegrupper. Spridningen till södra delen av Sverige fortsätter, och nu har valpar fötts även i Skånes och Jönköpings län.

– Vi kommer inom kort meddela om länsstyrelsernas beslutanderätt avseende licensjakt på varg, säger Carl-Johan Lindström, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.