Årjäng kan förlora EU-bidrag

Uppdaterad
Publicerad

I Årjäng satsar kommunen på att bygga ut fibernätet på landsbygden. Men projektet har dragit ut på tiden och nu finns en risk att kommunen förlorar miljontals kronor i EU-bidrag.

Tanken är att man ska kunna surfa mycket snabbare på nätet. Björn Alsmark och hans grannar är några av de landsbygdsbor i Årjängs kommun som ser fram emot att få bredband via fibernätet.

– När vi får till det här kommer det att öka intresset för folk att bo kvar på landet och öka intresset för att få folk att flytta hit. Vi ska ha samma förutsättningar som de som bor i tätorterna, det är det viktigaste, säger Björn Alsmark.

Årjängs kommun bygger stamnätet. Sedan kommer ideella fiberföreningar som drivs av kommunmedborgare, att koppla upp sig mot det.

– För mig är det bra, jag får en snabbare internetuppkoppling, men jag får också tv via det digitala nätet, säger Björn Alsmark.

Det kommer kosta kommunen drygt 37 miljoner kronor att gräva ner de 50 milen kabel i marken, och för att klara den kostnaden har de fått hälften av summan i EU-bidrag. Men tiden för det treåriga projektet löper ut vid årsskiftet och om inte kommunen har slutfört arbetet då förlorar de de bidragspengar som de ännu inte har fått ut.

– Det är vår målsättning att hinna färdigt före årsskiftet, säger Annelie Pettersson, projektledare Årjängs kommun. Risker finns det alltid. Det kan hända saker, som att vi får en väldigt blöt, regnig sommar som gör att det blir svårt att gräva, tar längre tid helt enkelt. Eller att vi får en väldigt tidig vinter.

Projektet startade i januari 2011 och hittills har kommunen inte grävt ner en enda meter av de 50 mil kabel som ska ner i marken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer