• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör elever beskriva hur det är att arbeta med projektet i klippet. Foto: SVT

Årjängselever bygger spisar till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina bestämde sig Årjängs kommun sig för att ta hjälp av eleverna på vuxenutbildningen och göra skillnad för behövande i Ukraina.

– Vi vet hur det är att vara i krig så därför känns det bra att hjälpa andra, säger Iyad Al Awad, elev på vuxenutbildningens industriprogram.

Innan han kom till Sverige arbetade han med logistik i olika länder. Iyad Al Awad kan tala sex språk: Engelska, arabiska, kinesiska, lite ukrainska, indiska och med tiden lär han sig mer och mer svenska.

– Vi är glada att vi har fått möjligheten, men samtidigt ledsna över att vi behöver göra detta, säger Iyad Al Awad.

Lokala resurser i välgörenhet

Årjängs kommun sålde ett antal elverk och bestämde sig för att återinvestera pengarna i ett gott syfte. Kommunen hörde av sig till industriprogrammets vuxenutbildning för att höra om eleverna kunde tänka sig att samarbeta i projektet.

– Svetsningen, produktionsteknik och tillverkningsunderlag är olika delar av den befintliga utbildningen och här får vi in det i ett praktiskt moment där vi gör något viktigt som behövs för andra, säger Lars-Erik Lennartsson som är lärare på industriprogrammet.

Materialet och komponenter till ugnarna har producerats av lokala företag och de 100 spisarna är nästintill färdiga. Endast tre stycken återstår att byggas klart och med elevernas nuvarande tempo borde allt kunna skickas imorgon tisdag.

I klippet kan du se elever beskriva hur det är att arbeta med projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.