Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lekvattnets hembygdsförening har hittat en arrendator till karmenkynna. Starta videon ovan för att få veta varför intäkterna från verksamheten är så viktiga för föreningen. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Arrendatorskrisen i Lekvattnet löst – Karmenkynna håller öppet

Publicerad

Länge såg det ut som om populära turistmålet Karmenkynna i Lekvattnet skulle hålla stängt i sommar. Men nu har Lekvattnets hembygdsförening hittat en arrendator som kan hålla serveringen öppen.

– En sten har fallit från våra hjärtan, säger hembygdsföreningens ordförande Bodiil Nordquist.

Att äta motti och fläsk på hembygdsgården Karmenkynna i Lekvattnet är för många en tradition, en tradition som inte såg ut att kunna upprätthållas i sommar.

– Den tidigare arrendatorn hoppade av med två år kvar på arrendet, berättar Bodiil Nordquist som är ordförande i Lekvattnets hembygdsförening.

Äger flera finngårdar

Hembygdsföreningen äger inte bara hembygdsgården Karmenkynna utan också finngården Ritamäki och är hälftenägare i finngården Myllylä/Kvarntorp. Motti och fläsktraditionen på Myllylä hålls levande i sommar men våffelserveringen på Ritamäki blir det inget av med.

– Det är svårare att hitta arrendator där eftersom det varken finns rinnande vatten eller el, förklarar Bodiil Nordquist.

Viktiga intäkter

Hade inte hembygdsföreningen hittat någon arrendator till Karmenkynna hade föreningen gått miste om 40 000 kronor i intäkter, intäkter som är väldigt viktiga för föreningens verksamhet.

Starta videon ovan för att få veta varför intäkterna är så viktiga för hembygdsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.