Arvika har aktiverat översvämningsskyddet efter höga flöden. Bilden är från en övning då drygt 20 kubikmeter vatten per sekund pumpas ut ur Kyrkviken. Foto: SVT

Arvika aktiverar översvämningsskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen fick kommunen nya prognoser från Fortum som visar högre vattennivåer än tidigare. Beslut har därför tagits att aktivera översvämmningsskyddet och förberedelserna startar omedelbart.

Översvämningsskyddet stod klart i somras och kommer nu att aktiveras för första gången. 

– Vi behöver vidta åtgärder för att säkra den samhällsviktiga verksamheten. Det är till exempel reningsverket och krematoriet,  säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika.

Kommunen skriver på sin hemsida att förberedelserna beräknas ta två dagar.

– Imorgon sätter vi igen och tätar mellan Kyrkviken och  den omgivande Glafsfjorden. Det gör man genom att sätta ned stora luckor med hjälp av en ordentlig kran, säger Mattias Larsson.

Sjöfartsverket meddelar också att den allmänna farleden i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden kommer att stängas för all sjötrafik från och med nyårsafton och fram till den sista januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.