Arvika firar att staden har varit elektrifierad i 120 år och elnätschefen Ola Mossberg konstaterar att det var en avgörande händelse för Arvikas utveckling. Foto: svt

Arvika firar elektrifieringen 120 år

Uppdaterad
Publicerad

I helgen firar Arvika att staden varit elektrifierad i 120 år. Firandet sker på Ritz där det kommer bli utställning, film och föreläsningar. Elektrifieringen hade stor betydelse för utvecklingen i Arvika.

– Vi tycker det är viktigt att lyfta fram att vi har verksamhet som funnits väldigt länge och att det som finns i dag hänger ihop med det som fanns förr, säger Ola Mossberg som är elnätschef i Arvika.

I centrum för firandet står kraftstationen i Säboda som stod klar 1899 och var den första elleverantören i Arvika. Och betydelsen av elektrifiering av Arvika var stor.

Avgörande infrastruktur

– Det är mer eller mindre avgörande att man fick till den här infrastrukturen. Det var entusiaster som drev fram det och en del av deras arv lever än i dag, som Volvo som är en stor aktör i dag. De kommer ju ur den här elektrifieringen, förklarar Ola Mossberg.

Allra först att teckna elavtal var tobaksfabriken. Och när man tar del av avtalet, som för övrigt finns bevarat, står det klart att elektricitet inte var för gemene man på den tiden. Elpriset låg på 23 öre per kilowattimme.

Exklusivt med el

– Ja, det var ju betydligt mer exklusivt att ha el då. Det avspeglas ju i priserna. De var per kilowatt lika stora som de vi ser i dag på våra elräkningar innan moms och skatt lagts på. Grundavgiften är tämligen lika och det är ju tänkvärt, säger Ola Mossberg.

1899 var det en stort sak när elströmmen kom. I dag är den så självklar att det blir en stor sak när den går.

– Ja, och förväntansbilden från samhället ökar ju hela tiden. Vi måste höja vår leveranskvalitet hela tiden och vi ser ju hur ledningarna grävs ner eftersom vi inte kan ha störningar, säger Ola Mossberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.