Dags för lunch på Kyrkebyskolan i Arvika Foto: SVT

Arvika ger skola i Norge matinspiration

Publicerad

I Sverige är gratis skollunch en självklarhet, i Norge är det matpakke som gäller. Men i ö-kommunen Vega i Nordnorge serveras numera varm mat gratis på skolan varje dag. Detta efter att en inflyttad värmlänning drivit frågan på ett föräldramöte.

Det är med inspiration från Arvika som Vega kommun i Nordland nu som första kommun i Norge infört gratis varm skollunch. Initiativtagare är Anders Karlsson, teknisk chef i Vega kommun och inflyttad från Arvika.

Det är med inspiration från Arvika som Vega kommun i Nordland nu som första kommun i Norge infört gratis varm skollunch Foto: NRK

– Det är som själva grundtanken med det är att sudda ut de sociala skillnaderna. Att maten är gratis och finns där för alla oavsett ekonomisk bakgrund, säger Anders Karlsson.

Arvika som förebild

Anders som numera bor i Vega med sin familj fick uppdraget att göra en förstudie om möjligheten att införa gratis varm skolmat och valde då att åka till sina gamla hemkommun Arvika för att lära mer om det praktiska kring skolmaten.

– Vi tog med dem till Kyrkebyskolans kök här i Arvika och till Järvenskolan i Gunnarskog där de fick se hur vi beställer mat och hur vi tillagar den, hur det fungerar med transporter och vilka recept vi använder, berättar Sandra Ferneborg, kostchef i Arvika kommun.

Diskussioner om att införa gratis varm skolmat förs i flera andra norska kommuner Foto: NRK

Smörgås hemifrån

Medan andra skolbarn i Norge har med sig smörgås hemifrån, eller på en del skolor får köpa sin mat står till exempel pestomarinerad lax på menyn för barnen i Vega. Ett företag i Vega kommun sponsrar kommunen med lax till en måltid i veckan och politikerna har därtill avsatt 500.000 kronor för att skolbarnen ska kunna erbjudas varm mat.

– Det är ju en prioritering. På sikt är det socialt bra för eleverna och inte minst tror jag det är bra för lärandemiljön, säger André Möller ordförande i kommunen och företrädare för Arbeiderpartiet.

I Sverige är gratis skollunch en självklarhet, i Norge är det matpakke som gäller Foto: SVT

Glada att hjälpa till

Kanske är fler norska kommuner på gång att införa gratis varm skolmat. Och i Arvika är man glad att kunna hjälpa grannarna i väst.

– Vi känner oss väldigt priviligerade att vi får vara med och hjälpa till, säger Sandra Ferneborg, kostchef i Arvika kommun.

Om skolmat i Sverige och Norge

Redan i slutet av 1800-talet började man servera lunch i de svenska skolorna, till en början främst till fattiga barn. Då bestod lunchen ofta av gröt med mjölk.

År 1946 bestämde den svenska riksdagen att skolorna skulle få ekonomiskt stöd för att servera lagad mat med bra näringsinnehåll. Eleverna skulle få en varmrätt, ett glas mjölk samt bröd och smör. Med åren har skollunchen blivit viktigare och nu är det lagstadgat att den alltid ska vara gratis och

hålla en hög kvalitet. I Norge får barnen ta med sig mat hemifrån. Oftast har barnen med sig smörgåsar, och kanske en yoghurt eller liknande. En del norska skolor erbjuder kall eller varm mat mot en kostnad, andra har enklare servering av kall mat, till exempel smörgåsar. Hittills är det bara Vega kommune i Nordland som erbjuder eleverna varm skollunch gratis.

Källa: Wikipedia och Kultursmakarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.