Arvika kommun får kritik för brister i vuxenutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Arvika kommun kan tvingas betala vite på över en halv miljon för brister i utbildningsverksamheten.

Skolinspektionen upptäckte allvarliga brister i vuxenutbildningen i Arvika kommun när de genomförde en tillsyn i augusti 2014. Efter ett återbesök den 14 januari i år konstaterade Skolinspektionen att bristerna fortfarande finns kvar. Bland annat handlar det om att kommunen inte har erbjudit särskild utbildning för vuxna, varken på grundläggande eller gymnasial nivå, under nära två års tid. 

Enligt Skolinspektionen har kommunen inte heller gjort något för att informera och motivera de invånare som utbildningen ska vända sig till.

”Har inte tagit sitt ansvar”

– Vi ser mycket allvarligt på att ansvariga för utbildningen i Arvika kommun inte tagit sitt ansvar. Utbildningen kan vara mycket viktig för de personer som den vänder sig till, och som många gånger inte har samma förutsättningar som andra i samhället att hävda sina rättigheter, säger avdelningschefen på Skolinspektionen, Peter Ekborg, i ett pressmeddelande.

Verksamhetschefen för skolverksamheten i Arvika kommun, Per-Joel Sewelén, berättar att det handlar om utbilding för vuxna som har gått i särskola i grundskolan och/eller gymnasiet. För att åtgärda bristerna samarbetar de med vård och omsorg för att kartlägga behoven.

– Det är svårt att uppskatta hur många det handlar om, men jag skulle tro att det handlar om ett tiotal elever som är föremål för detta, säger han till Värmlandsnytt.

Skolinspektionen menar ju att det är väldigt viktigt att kommunen erbjuder den här utbildningen, varför har ni inte haft den tidigare?

– Vi har haft särvux tidigare, men det har varit i sådan liten omfattning så att vi har funderat på att köpa in utbildningen, eller erbjuda den i andra kommuner.

Ska åtgärdas innan juni

Skolinspektionen kräver att Arvika kommun rättar till bristerna innan den 9 juni 2015. Om de inte gör det måste de betala ett vite på 600 000 kronor.

Vad gör ni för att åtgärda de här bristerna nu?

– Vi skapar en rutin tillsammans med vård och omsorg för att nå de här personerna, sedan kartlägger vi behoven och ser till att vi kan erbjuda dem utbildning.

När kommer ni att kunna göra det?

Från och med hösten i alla fall, kanske eventuellt tidigare. Men vi kommer absolut att genomföra åtgärder redan innan den 9 juni, säger Per-Joel Sewelén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.