– Vi tycker inte om det, därför att de går inte på svenska kollektivavtal och det har vi sagt tidigare också. Sedan finns det en hel del andra brister med det företaget som framkommit de senaste veckorna, säger Eva Strandh, orförande för Vårdförbundet i Värmland.
Inget personnummer
I november 2013 träffade vi en lycklig Zoltan Kurhejja, ambulanssjuksköterska från Budapest som precis fått jobb på Arvika sjukhus via bemanningsföretaget Orange. Han var nöjd, inte minst för det lönelyft flytten skulle ge.
– Netto 19 000 kronor i Sverige och i Ungern ungeför 3 000 kronor netto, jämför Zoltan Kurhejja.
Men att jobba för Orange blev inte som Zoltan tänkt sig. Bortsett från sjuksköterskelegitimationen kände han sig som en papperlös. Utan svenskt personnummer och svensk sjukförsäkring.
De anställda på Orange betalar skatt och är försäkrade i Litauen. Inte ens lönen blev som han tänkt sig:
– Sämre lön, jag kände inte säkerhet med företaget. Vi hade ingenting, inget personnummer och det är svårt att leva i Sverige då. Man kan inte ens gå till biblioteket.
Ingen sjukskrivning
När det gäller sjukersättning går Zoltan och företagets meningar isär. Enligt Orange ersätts personalen när de blir sjuka. Oavsett hemland är de anställda i Litauen och får pengar från Litauen på motsvarande sätt som genom Försäkringskassan i Sverige, men Zoltan har en annan version.
– Jag var bara sjuk en gång. Jag fick ögoninflammation och kunde inte jobba på några dagar, men jag fick ingenting sjukskrivning, jag fick ingenting.
Norska myndigheter backade
Redan 2013 kom kritik från Vårdförbundet mot att Orange anlitades av Landstinget i Värmland och sen dess har kritiken bara växt. I Norge sade myndigheterna nyligen upp kontrakten med bolaget i stora delar av landet, bland annat för att sköterskor fått för dålig lön och tvingats jobba för länge utan vila, i ett fall 19 dagar i sträck.
”En möjlighet”
Arvika kommun har stor brist på vårdpersonal i sommar. De har avtal med flera bemanningsföretag, men bara Orange har kunnat erbjuda sjuksköterskor.
– När vi inte kan täcka luckor är det ändå en möjlighet att använda sig av bemanningsföretag, säger Annika Ode, som är avdelningschef för hälso- och sjukvård/rehabilitering i Arvika kommun.
Vad säger du om kritiken från facket och att man sagt upp avtal med Orange i Norge?
– Det är givetvis något vi måste följa upp. I vårt avtal har vi ju också ett krav på att man ska ha gällande kollektivavtal. Så detta är något vi givetvis får ta och stämma av med Orange Hälsa.
Besvarar kritiken
På Orange tycker man att Vårdförbundet kommer med felaktiga uppgifter och meningarna om hur hyrsjuksköterskorna har det går isär.
– Vi har kollektivavtal och vi följer de villkoren som finns i de kollektivavtalen och de är precis samma som för en svensk sjuksköterska så där är samma regler och villkor för våra sjuksköterskor som för en svensk sjuksköterska, säger Lars Herzö, på Orange Personal.
Så du menar att de inte har det sämre på något sätt?
– De har det inte sämre på något sätt nej, det har de inte, slår Lars Herzö fast.
Ville sluta
Zoltan är tacksam att han fick jobb i Sverige genom Orange men kritisk till avtalen.
– Det är jobbigt att jobba med Orange. Vi har bara den chansen att komma hit och jobba här.
Zoltan blev tvungen att skriva ett tvåårskontrakt och berättar att han och många kollegor ville sluta tidigare, men då hade de behövt betala tillbaka 4 000 euro, runt 37 000 kronor till företaget.
Idag har han lämnat Orange och är direktanställd på Danderyds sjukhus, där han för övrigt får 10 000 kronor mer i lön.
– Jag hade tålamod, två år har gått och efter det började ett nytt liv, säger Zoltan Kurhejja.