– Det har varit väldigt roligt att jobba med utställningen. Jag kände ju min pappa, men nu tycker jag mig känna arkitekten och stadsplaneraren Uno Åhrén bättre, säger sonen Tom Åhrén. Foto: SVT

Arkitekten Åhréns livsverk ställs ut på Rackstad

Publicerad

En av funktionalismens klarast lysande stjärnor. Så har han kallats, arkitekten och stadsplaneraren Uno Åhrén. Nu är hans livsverk temat för en ny utställning på Rackstadsmuseet i Arvika.

Sonen Tom Åhrén, sedan länge bosatt i Arvika, har hjälpt till med utställningen som tar upp allt från Uno Åhrén målningar i tonåren till möbeldesign för Svenskt Tenn och hans tankar om samhällsplanering.

– Det har varit väldigt roligt att jobba med utställningen. Jag kände ju min pappa, men nu tycker jag mig känna arkitekten och stadsplaneraren Uno Åhrén bättre, säger Tom Åhrén och berättar att hans pappa hade ett stort socialt engagemang, vilket också var en röd tråd i hans arbete.

”Ofta underskattad”

I funktionens anda jobbar också den norske industridesignern Artur Wozniac som också har ett rum på utställningen som öppnar på lördag. Han arbetar med design av funktionella verk till det offentliga rummet alltså design av allt från parkbänkar till cykelställ.

Foto: SVT

– Design i det offentliga rummet ofta underskattad, men jag tror det är viktigt för trivseln att vardagsföremål har en bra och snygg design, säger Artur Wozniac, som även han bor i Arvika trots att han jobbar i Oslo.

Likheter och olikheter

Utställningen Brytningar och Public Space handlar alltså om funktionell design i två olika tidsåldrar. Och det finns både likheter och olikheter.

– Jag tar inte direkt inspiration från funktionalismen, men gemensamt är att man först ser behovet, sedan konkret försöker lösa det på ett bra och funktionellt sätt, säger Artur Wozniac.

Utställningen visas 30 november – 23 februari 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.