Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra lite kort om arvstvisten. Foto: Maria Dahlqvist/SVT

Arvstvisten är över: Barnen ärver Marja i Myroms hus

Uppdaterad
Publicerad

Efter konstnären Marja i Myroms bortgång uppstod en konflikt om arvet mellan en tilltänkt stiftelse och Marjas barn. Nu är det klart att hela arvet går till barnen, vilket NWT var först att berätta om.

– Barnen känner sig nöjda över detta, skriver Ida Håmås som företräder barnen, i ett mail till SVT.

Konstnären Marja Hallstenssons hus, tillsammans en mängd konstverk, hade testamenteras till en stiftelse som skulle förvalta det som en konstnärsgård. Stiftelsen hann inte bildas innan hon avled, och kunde inte registreras efter heller.

En konflikt om arvet uppstod mellan Marjas barn och den obildade stiftelsen. Nu har boutredningsmannen gjort sitt ställningstagande.

– Boutredningsmannen har kommit fram till att fastigheten och lösöret ska stanna hos barnen som är dödsbodelägare, skriver Ida Håmås.

Andreas Slätt, en framtida ledamot i den hittills obildade stiftelsen, säger att de kommer att kunna bilda stiftelsen snart, vilket han gläds över.

– Det är först nu vi kan starta upp stiftelsen genom tingsrättens beslut. Vi har väntat länge på deras beslut. Testamentet har vunnit laga kraft. Nu kan vi äntligen gå vidare för Marjas skull, skriver han i ett mail till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.