Arkivbild. Foto: TT

Åska gav flera larm om skogsbränder i Torsby

Publicerad

Räddningstjänsten i Torsby hade en riktigt svettig fredagkväll. Under en timme kom inte mindre än fem larm om olika skogsbränder. Någon gick snabbt att släcka. En annan visade sig vara ett par kilometer in i Norge.

– Vi har just nu tre skogsbränder på gång, säger Lennart Edvardsson, räddningschef i beredskap i Torsby.

Två av dem är lokaliserade, en sökte man fortfarande efter under fredagskvällen. Larmet om den ännu inte lokaliserade branden kom från Prästkärnberg/Tvärberget. Den som larmade har sett en rökpelare från Hovfjället.

Blixten har slagit ner

Ett larm kom också under kvällen från Vitsand, men den branden kunde släckas ganska snabbt.

Mer problem är det med branden som åskan orsakat vid Klaxberget i Östmark. Blixten har slagit ner, och larm kom till SOS som en mörk rökpelare. Den branden var vid 22-tiden på fredagskvällen ännu inte under kontroll, och förstärkning var på väg från Gräsmark.

Åskat kraftigt

Ytterligare ett larm kom under kvällen in om en skogsbrand nära Bograngen. Även där har det åskat kraftigt under kvällen. Men branden visade sig vara i Norge.

– Där brinner det rätt bra, konstaterar Lennart Edvardsson, men det är fyra kilometer in i Norge och den norska räddningsstyrkan är på platsen och tar hand om släckningsarbetet där.

Ännu ett larm från Oleby/Utterbyn kom in under fredagskvällen, men den branden var snabbt under kontroll. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer