Ratar asylboendet – sov i buss

Uppdaterad
Publicerad

En buss står parkerad utanför polishuset i Karlstad, de 13 asylsökande ombord vägrade lämna bussen vid asylboendet i Långserud.

Chauffören har tagit in på hotell och bussen stod sedan halv sex-tiden på kvällen kvar på grusparkeringen utanför polishuset i Karlstad. De 13 asylsökande ombord som blivit hämtade från ett annat boende i Skara hade vägrat lämna bussen framme vid deras nya boende i Långserud. Chauffören valde då att köra till polishuset i Karlstad.

– De vägrar att åka tillbaka. Men Migrationsverket erbjuder inget annat, säger vakthavande befäl Bo Jansson strax efter 20-tiden.

Varför vägrade de kliva av bussen i Långserud?

– Det låg för långt in i skogen och det var för små rum. Vi erbjöd oss att köra dem tillbaka men det ville de inte, säger Bo Jansson och hänvisar till att det är Migrationsverkets ärende och inte något polisiärt i nuläget.

– Det är något som Migrationsverket får ta hand om imorgon, säger Bo Jansson.

Migrationsverket skickar minibussar

De asylsökande har sovit kvar på bussen och under dagen kommer Migrationsverket åka ut till bussen och prata med de asylsökande.

– Vi har erbjudit plats på boende och transport till Långserud och vill man inte ta emot den hjälpen får man ordna boende på egen hand, säger LiseLott Anderberg som är enhetschef på Migrationsverket i Karlstad.

Hon ska åka och prata med flyktingarna nu på förmiddagen. Om det är någon som ändrat sig och vill åka till Långserud så kommer Migrationsverket att åka dit med minibussar under dagen.

– Jag kommer i så fall att åka med och bilda mig en uppfattning om standarden på förläggningen i Långserud, säger Liselott Anderberg till Värmlandsnytt.

Enligt Liselott Anderberg har det tidigare inte förekommit några klagomål mot standarden på flyktingboendet i Långserud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer