Återvinning av matavfall dröjer

Publicerad

År 2021 ska alla kommuner i Sverige ha infört återvinning av matavfall. Många kommuner har ännu inte hittat någon bra lösning och flera av de kommunerna finns i Värmland.

Senast 2021 ska alla kommuner infört separat insamling av matavfall. Det har regeringen bestämt. Fortfarande har en femtedel av landets kommuner inte kommit till skott.

– I dag är det ungefär åtta av tio kommuner, som samlar in matavfall separat och ytterligare ett trettiotal är på gång det närmaste året, och då är vi uppe i över 90 procent., säger Anna Carin Gripwall som är kommunikationschef på Avfall Sverige.

– Vi har ju hållit på med den här frågan i jättemånga år, säger Maria Norell (S). Hon är ordförande i Forshagas Miljö- och Byggnadsnämnd. Forshaga har ännu inte genomfört återvinning av matavfall.

Söker samarbete

– Vi har samarbete med Grums, Hammarö och Kil och har försökt hitta någon form av gemensamhet hur man ska kunna sortera ut matavfall, säger Maria Norell (S).

– Det finns inte tillräckligt underlag att kunna dra igång det här. Under 2020 kommer vi att ta ett beslut och 2021 ska en återvinning vara sjösatt.

Egen återvinning

En som sedan mer än tjugo år har löst sin återvinning av matavfall på egen hand är Annebeth Mangsbo i Deje. Hon har en komposttunna i trädgården där matavfallet blir till mull.

– Kommunen satsar pengar på olika saker och det är olika saker som prioriteras. Tyvärr har det här hamnat efter i vår kommun, säger Annebeth Mangsbo.

– Den största miljönyttan är ju att det inte uppstår något matavfall och där kan vi absolut bli mycket, mycket bättre, säger Anna Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.